Hoe is het mogelijk dat een Canadese professor psychologie vandaag de belangrijkste ‘public intellectual’ is? En dat terwijl hij wordt aangevallen of genegeerd door de mainstream media?

Veel heeft te maken met het failliet van diezelfde media, die doordrongen is van een verstarde politieke correctheid. Maar het is toch vooral de verdienste van Peterson zelf. Zelden heeft iemand de cultuurcrisis waar we ons in bevinden zo treffend geanalyseerd. Peterson gaat ook de confrontatie aan met de chaos om onze Westerse cultuur te redden.

Toen hij zijn lezingen – over politieke correctheid en totalitarisme tot de psychologische betekenis van Bijbelverhalen – op YouTube beschikbaar maakte, bleek dat er wel degelijk een groot publiek bestaat voor zijn pleidooi voor orde en traditie. Kwaliteit drijft boven.

Zijn boek ’12 Rules for Life. An Antidote to Chaos’ is een internationale bestseller. De Nederlandse vertaling ’12 regels voor het leven. Een remedie tegen chaos’ verscheen bij Uitgeverij Prometheus. De Standaard noemde het “een morele levensgids met een complexe theologische, filosofische, biologische en psychologische achtergrond, die de mens moet behoeden voor chaos.”

Samengevat is de belangrijkste boodschap van Peterson misschien wel: ‘Plus est en vous.’

Wie de man in levende lijve aan het werk wil zien, krijgt nu een unieke kans want op maandag 29 oktober,  komt Jordan Peterson naar Gent.

Kurt Moons, Pro Flandria

Bert Dekeyzer, iD

 

Praktisch:
Inschrijven  kan via www.jordanpeterson.be
29/10/18 – 20:00u
UGent Campus Ufo
Sint Pietersnieuwstraat 25
Auditorium 1 Leon De Meyer
9000 Gent

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail