Neen, dit land zit écht niet goed in elkaar!

Statistieken bewijzen alles en bewijzen niets. U weet wat ze over statistieken zeggen: men kan er àlles mee bewijzen. En het tegendeel ervan.

Maar als àlle gegevens, als àlle statistieken in dezelfde richting wijzen, dan moét er toch iets meer aan de hand zijn? Als nergens in Europa de energieprijzen zo sterk stijgen als in België, als nergens in de eurozone – zoals Het Laatste Nieuws van 19 augustus 2016 wist te vertellen – de prijzen de afgelopen maanden zo fors gestegen zijn als in België, als nergens de inflatie zo hoog blijkt als in België, de tewerkstellingsgraad alarmerend laag en de werkloosheidsgraad bij bepaalde categorieën van de bevolking alarmerend hoog blijven, dan is er iets fundamenteel en structureel aan de hand.

In een rangschikking van 41 landen van de Europese Unie en de OESO staat België pas op de 21ste plaats wat de leefbaarheid betreft, wisten verschillende Vlaamse kranten laatst mee te delen. Waarmee dit land opnieuw 4 plaatsen zakt ten opzichte van 2014! Het zal allicht niemand verbazen dat de Scandinavische landen de lijst trekken.

In bepaalde onderdelen doet België het ronduit slecht: de jeugdwerkloosheid ligt met 22% bijzonder hoog, aldus de studie van de Duitse denktank Bertelsmann. De Bertelsmann Stiftung ging niet over één nacht ijs: op basis van 136 indicatoren werd het beleid van de regeringen beoordeeld. De langdurige werkloosheid is tot 4,45% gestegen. Op het vlak van de werkloosheid bij migranten staat België op de 39ste plaats!

Cijfers die we natuurlijk al lang kennen, of al lang vermoeden. Maar belangrijk zijn de conclusies van deze studie-Bertelsmann: “Communautaire spanningen voorkomen dat België zijn potentieel ten volle benut”. Nochtans zijn er voldoende pluspunten, vooral in Vlaanderen: “De economie is relatief gezond, de bevolking is goed opgeleid, de zorg in de ziekenhuizen is goed, de huizenmarkt is gezond en de buitenlandse investeringen blijven hun weg vinden”, aldus een verslag in De Tijd (19.08.2016).

België – en dus Vlaanderen – heeft de potentie om beter te doen “als de bevoegdheden niet zo versnipperd zouden zitten over verschillende politieke niveaus”.

De studie van de Bertelsmann Stiftung bevestigt eigenlijk wat heel wat (verstandige) mensen in Vlaanderen al lang poneren: dit land zit slecht in elkaar, de bevoegdheden worden bij élke nieuwe staatsmisvorming nog verder versnipperd, én een structurele oplossing wordt bepaald dringend. Leg àlle bevoegdheden op het Vlaams niveau, en de versnippering mét de bijhorende financiële verspilling wordt in elk geval een halt toegeroepen.

Wedden dat een onafhankelijk Vlaanderen in de rangschikking van Bertelsmann als een raket de hoogte in schiet?

Néén, dit België zit slecht in elkaar, en zit steeds slechter in elkaar.

 

(Piet Vannieuwvliet)