Tijdingen november 2022

Geachte dames en heren,
Beste Pro Flandria leden,
Beste Vlaamse vrienden, 
 

Komende zaterdag hebben we Syp Wynia te gast over de verschillen en gelijkenissen tussen Vlaanderen en Nederland. Dit kadert natuurlijk in een groter thema van de Belgische communautaire problematiek, en het falen van de Vivaldi regering om België en Vlaanderen fundamenteel te hervormen. Om alvast in de sfeer te komen brengen we graag enkel artikelen onder uw aandacht. Het gaat om een artikel in Doorbraak van onze eigen voorzitter John Dejaeger, een verrassende column in De Tijd door Jan Ritzen over de voordelen van de Verenigde Nederlanden, en tenslotte een ouder maar nog steeds brandend actueel artikel door Bart Maddens over het boek ‘Vlaanderen staat in Europa’ door Jan Jambon en Peter De Roover dat oorspronkelijk verscheen in Knack. 

Veel leesplezier! 


Expat in Amsterdam | Weer naar de Verenigde Nederlanden?

Jan Ritzen voor De Tijd op 29/11/2022

Het pleidooi om Vlaanderen en Nederland te herenigen kan de nuchtere Nederlander wel smaken. Niet vanwege het romantische gedweep met het verleden, wel om wat het oplevert. Ja, zo zijn Nederlanders.

Opgegroeid in Antwerpen en na omzwervingen in Zwitserland en Parijs woon ik nu ruim drie jaar in Amsterdam. Als ik mezelf voorstel en mijn Vlaamse tongval mijn Belgische afkomst prijsgeeft, krijg ik de jongste maanden vaak de vraag of Vlaanderen (weer) bij Nederland wil aansluiten. Een Nederlander die een beetje geïnformeerd is, is op de hoogte van onze almaar moeilijker functionerende federale regering en de separatistische geluiden uit het noorden van ons land. Hij herinnert zich de eindeloos uitzichtloze formatiegesprekken, hoewel ze er hier in Nederland de jongste keer ook 299 dagen over deden.

Lees verder

Het requiem door Vivaldi

John Dejaeger voor Doorbraak op 27/11/2022

In dit landje hebben we al veel meegemaakt maar de laatste maanden slaan wel alle records.

Wie het nog niet weet hoe de Vivaldi-regering tot stand kwam kan nog steeds het boek lezen van Wouter Verschelden, De doodgravers van België” (2021), over hoe de vorming van deze federale regering gedomineerd werd door egotripperij, intriges, affaires en machtswellust. Dat boek stond wekenlang in de top-10 van de best verkochte boeken in Vlaanderen. Desalniettemin kwam er geen enkele recensie in de mainstream pers. Daar heerst een omerta tegen het boek en bij uitbreiding tegen alles wat Vivaldi te veel in diskrediet kan brengen.

Lees verder op Doorbraak


‘Waarom Jan Jambon en Peter De Roover visionair waren in 1994’

Bart Maddens voor Knack op 19/07/2021

In 1994 schreven Jan Jambon en Peter De Roover samen een boek. ‘Toen konden ze zich wellicht niet voorstellen dat ze minister-president en fractieleider van veruit de grootste partij van België zouden worden’, schrijft politoloog Bart Maddens (KU Leuven). Wat ook is veranderd: een Vlaams-nationale meerderheid in het parlement wordt niet langer op hoongelach onthaald.

Lees verder