Viering 20 Jaar Pro Flandria uitgesteld tot de lente van 2022 .

Ledenvergaderingen op de zaterdagen 23/10 en 11/12/2021.

Beste Vlaamse Vrienden van Pro Flandria ,

Bij de voorbereiding van de Viering van 20 jaar Pro Flandria , die gepland was op zaterdag 23 oktober 2021 , zijn er ernstige problemen opgedoken rond Brussel en Covid 19 . Verschillende sprekers uit het buitenland hebben voorbehoud aangetekend bij de locatie Brussel wat er ons toe genoopt heeft deze viering andermaal uit te stellen tot de lente van 2022 , opnieuw in Brussel . Wij laten Brussel niet los !

Bij deze ook hartelijke dank aan onze werkgroep die geen moeite gespaard had om een internationaal top gezelschap te verzamelen met academici uit Schotland , Catalonië , Zwitserland , Tsjechië en Slowakije en uiteraard ook uit Vlaanderen met professoren van de KU Leuven -Vives . Naast een academisch luik was er ook een uniek politiek forum voorzien met onder andere de voorzitters van de parlementen in Schotland , Catalonië , Slowakije en Vlaanderen . U merkt het , het is met grote spijt in het hart dat we deze Viering op 23/10 hebben moeten afblazen. Het risico op afzeggingen was te groot mede gezien de belangrijke financiële inspanning die van ProFlandria gevraagd werd . Uitgesteld is niet verloren . De contacten werden gelegd en kunnen volgend jaar in de lente opnieuw geactiveerd worden.

We laten die datum van 23/10 toch niet ongemerkt voorbij gaan. We bieden onze leden die dag om 10u een extra ledenvergadering aan met een internationale toon . Prof Dirk Rochtus zal die dag , kort na de Duitse Bundestag verkiezingen van 26/9 , zijn visie geven over Duitsland na Merkel . Zoals u wellicht weet is hij een grote kenner van Duitsland waarover hij ook regelmatig schrijft en doceert . Hoe is Duitsland de laatste 16 jaren onder Merkel geëvolueerd ? Welke personen komen nu aan zet ? Hoe gaat het met de economische motor van Europa ? En wat met de EU , de klimaatdoelstellingen en de Green Deal ? En hoe kijkt Duitsland vanuit zijn bewogen geschiedenis naar het nationalisme in Catalonië , Schotland en Vlaanderen ? We gaan geen vragen uit de weg en laten ons daarbij begeleiden door de kennis en de interview kunde van voormalig Radio 3 en Klara coryfee Jean Pierre Rondas . JP Rondas interviewt Dirk Rochtus  . En ook u kunt aansluitend uw vragen stellen . Noteer het nu in uw agenda : Rochtus en Rondas of  R in het kwadraat op zaterdag 23/10 om 10u . Opgelet die dag zijn we na lange tijd opnieuw te gast in het Bizniss hotel te Lokeren

Op zaterdag 11 december 2021 om 10u zal Didier Paquot ons onderhouden over Wallonië . Dhr Paquot is hoofdeconoom bij het “Institut Jules Destrée”, één van de belangrijkste denktanks in Wallonië Hoe staat het met Wallonië vandaag ? Hoe kijken zij naar het streven in Vlaanderen naar autonomie en onafhankelijkheid ? Wat met de transfers die Wallonië niet echt vooruit hielpen? Etc….We delen zeker niet dezelfde overtuiging en dat zal na het debat ook wel niet anders zijn . Maar we blijven hoe dan ook buren en kunnen wel naar mekaar luisteren en met mekaar in gesprek gaan met respect en op een fatsoenlijke wijze . Didier Paquot schreef trouwens een nawoord in het pas heruitgegeven boek van Prof Juul Hannes “ Vlaanderen betaalt of De mythe van de omgekeerde transfers “ . Hij kijkt er naar uit met ons in debat te kunnen gaan ! De datum van zaterdag 11/12 -10u ligt reeds een tijdje vast en werd reeds gereserveerd in De Montil te Affligem.

Na de zeer gewaardeerde en talrijk bijgewoonde ledenvergadering met Luckas Vander Taelen over “ Brussel “ op zaterdag 18/9 kijken we er naar uit u allen op deze activiteiten opnieuw te mogen begroeten !

Met hartelijke groeten ,

John Dejaeger.

Voorzitter ProFlandria .